Leasing eller bilkøb – hvad vælger jeg?

Tænker du på at investere i en ny bil, er det smart at undersøge, hvad der er bedst netop for dig. Men hvad skal du overveje? Og hvad er fordelene og ulemperne ved de to metoder egentlig? Det vil vi i dette blogindlæg gøre dig klogere på. Det giver god mening at tænke dig ekstra godt om her, for der kan være store besparelser at hente i budgettet ved at vælge den rette løsning. Lad os komme i gang!

Hvad er forskellen på leasing og bilkøb?

Først og fremmest vil vi redegøre for de mest markante forskelle på de to. Grundlæggende er forskellen, at du ved leasing er midlertidig ejer af bilen, mens du ved bilkøb selv ejer bilen. Leaser du en bil, er bilen din i en forudbestemt periode, og når leasingperioden så slutter, afleverer du bilen tilbage til udbyderen.

Undervejs i leasingperioden betaler du som leaser en fast månedlig ydelse under hele perioden. Typisk skal der også betales et beløb i udbetaling, når leasingaftalen træder i kraft. Til gengæld slipper du for at bekymre dig om uforudsete udgifter, hvis der opstår problemer med bilen undervejs i perioden. Der vil du som oftest være dækket af en service- og reparationsaftale fra udbyderen.

Ejer du bilen, står du selv for at tage dig af alle udgifterne. Du har derimod mulighed for at sælge bilen igen, når det er tid til en ny. Ved leasing er der også et antal kilometer, som bilen maksimalt må køre om måneden eller året, som du som bilejer selvfølgelig ikke skal tænke over.

Kortsigtet sikkerhed er leasings fordel

Økonomisk set kan man stille de to former op mod i hinanden i forhold til risiko og sikkerhed. Ved at lease ved du nemlig præcis, hvad du skal betale for din bil i de næste måneder eller år. Livet kan hurtigt ændre sig, og hvis du eksempelvis for kort tid siden har købt en bil, og der så pludseligt kommer familieforøgelse, kan der blive brug for en ny bil. Det kan blive dyrt, da det største værditab på biler sker i de første tre år.

Omvendt kan det også blive dyrt for dig, hvis din situation ændrer sig, så du pludselig får behov for at køre flere kilometer, end hvad der er inkludereret i din leasingaftale. Det vil så koste dig ekstra i form af tilkøb af flere kilometers årlig kørsel.

Dette er blot et eksempel på, at det ikke er helt til at forudsige, hvad den bedste løsning er hver gang. Din livssituation kan hurtigt ændre sig enten ved familieforøgelse, nyt job et andet sted i landet eller lignende.

Sagt helt kort kan vi sige, at leasing er for dig, der har styr på din kortsigtede fremtid og gerne vil have økonomisk sikkerhed, mens bilkøb er for dig, som har planer om at have samme bil i mere end 3-4 år.

Fordele ved bilkøb

Et bilkøb forudsætter, at du har et større beløb til rådighed til at købe bilen, eller at du alternativt kan tage et forholdsvis billigt lån. Der er en risiko ved at investere dine penge i en bil, men afkastet er så også, at du har fuldt ejerskab og ikke skal bekymre dig om, hvad du må og ikke må af din leasingudbyder.

Bilkøb er den smarteste løsning for dig, hvis:

  • Du ønsker forudsigelighed i dit liv. Bilkøb er smartest, hvis du gerne vil fastsætte dig på en bil i en længere periode.
  • Du kan skaffe pengene til udbetalingen billigt. Skal du ud i et dyrt lån for at kunne købe bilen, vil den langsigtede økonomiske gevinst blive formindsket gevaldigt.
  • Du ikke vil begrænses af et fast antal kilometers kørsel om året. Det kan blive et problem, hvis din situation ændres, så du pludselig skal køre langt mere end tidligere.
  • Du gerne vil have det fulde ejerskab. Når bilen er din, er alle valg vedrørende bilen også dine. Ved leasing er det leasingudbyderen, der bestemmer, hvad der må gøres, og hvad der ikke må gøres.
  • Du kører lange ture. Plejer sommerferien at gå sydpå i bilen, vil en leasingaftale kræve et højt antal kilometers kørsel, hvorfor ejerskab giver bedre mening.

Fordele ved leasing

Leasing er den mest forudsigelige måde at anskaffe sig en bil på, da du er skærmet mod de ubehagelige overraskelser, der følger med. Denne sikkerhed er dog langt fra den eneste fordel, der er ved at vælge leasing over bilkøb.

Leasing giver bedst mening for dig, hvis:

  • Du prioriterer gode biler højt. Med leasing slipper du nemlig for at skulle investere et stort beløb i udbetalingen og har derfor mulighed for at udleve drømmen om at have en fed bil.
  • Du gerne vil skifte bil regelmæssigt. Det er meget dyrt at have ny bil for kun få år ad gangen på grund af værditabet. Er ny bil noget, du vægter højt, er leasing derfor vejen frem.
  • Gæld ikke er noget for dig. Det er de færreste mennesker, som ikke behøver at låne penge for at kunne købe ny bil. Vil du ikke forgælde dig selv for at køb en bil, er leasing derfor rigtigt for dig.
  • Du vil undgå bekymringer. Mekanikerens regning kan hurtigt løbe op i mange penge, hvis bilen går i stykker, men økonomiske bekymringer skal du ikke tænke på ved leasing, da service og reparation som oftest er inkluderet i aftalen. Derudover mister du heller ikke penge på bilens værditab.
  • Du har styr på dit behov i den nærmeste fremtid. Det vil typisk være fordi, at der ikke er familieforøgelse på tegnebrættet, og at bilen primært skal bruges til hverdagens gøremål.

Køb af brugt bil som alternativ

Er ejerskabet og friheden ved bilkøbet noget, du vægter meget højt, men ønsker du ikke at investere et stort beløb i at anskaffe bilen, kan du kigge på køb af brugt bil i stedet. Her er de økonomiske risici mindre, da værditabet ikke vil være nær så stort som ved en ny bil, idet købsprisen vil være markant mindre.

Sørger du for at undersøge markedet grundigt, er der store besparelser at hente. Der er gemt en kræmmer i os alle sammen, og den kan du med fordel finde frem hos bilforhandleren. Det er næsten altid muligt at gøre handlen lidt bedre for dig ved at forhandle lidt om prisen.

2017-04-12T07:58:46+00:00